06 52293055 info@mfacupunctuur.nl

 In het najaar van 2016 ben ik met een groep acupuncturisten op studiereis naar Beijing geweest. In Beijing liepen we stage in het Beijing Hospital of Acupuncture and Moxibustion. Naast deze stage werden er theorie lessen gegeven die net als de stage werden verzorgd door het International Acupuncture training center. Ook was er veel tijd en ruimte om Beijing te verkennen en meer te leren over de Chinese cultuur.

De stage vond plaats in een Chinees ziekenhuis dat zich volledig richt op het geven van TCM behandelingen. Niet alleen acupunctuur speelt daar een belangrijke rol, ook het voorschrijven van kruidenrecepten en het toepassen van cupping en moxa is daar dagelijkse kost. Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen voor verschillende aandoeningen, net als bij ons in een westers ziekenhuis. Het eerste gedeelte van de stage vond plaats op de afdeling waar voornamelijk aandoeningen aan het zenuwstelsel werden behandeld. Het was indrukwekkend om te zien hoe aandoeningen behandeld werden die bij ons als slecht tot niet te genezen bekend staan. Het meest indrukwekkend was de behandeling van een jongen van 3 jaar oud met cerebrale parese. Dit is een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging. Toen deze jongen voor de eerste keer in de praktijk kwam kon hij bijna niet lopen en werd hij door zijn moeder het ziekenhuis in gedragen. Na drie weken drie keer per week met acupunctuur behandeld te zijn liep hij al zelfstandig door de praktijk.

Het tweede gedeelte van de stage liepen we mee op de afdeling waar aandoeningen aan de luchtwegen behandeld werden. Omdat in de Chinese geneeskunde de longen en de huid nauw verbonden zijn kwamen we hier ook veel patiënten met huidklachten tegen. Eén van deze patiënten was een jonge vrouw van 22 die veel last had van eczeem op haar handen. Deze vrouw werd behandeld met acupunctuur en kruiden. Eén van de technieken die toegepast werd was het even laten bloeden van een acupunctuur punt. Volgens de Chinese geneeskunde kan eczeem namelijk een vorm van ‘hitte in het Bloed’ zijn. Een manier om deze zogenaamde hitte uit het bloed te verwijderen is om een paar druppels bloed uit een specifiek acupunctuur punt te laten komen. Dit klinkt misschien eng of pijnlijk, het werkt erg goed en de jonge vrouw was binnen vier weken bijna van haar eczeem af.

Naast de stage en de theorie lessen was er ook tijd om bezienswaardigheden te bezoeken en meer te leren over de Chinese cultuur. Wat mij het meest is opgevallen is dat ondanks het verwesteren van Beijing de TCM nog steeds geïntegreerd is in de samenleving en onderdeel is van de opvoeding. Acupunctuur wordt daar niet gezien als ‘alternatief’ maar als een waardevolle, op zichzelf staande geneeswijze die zowel preventief als curatief toegepast kan worden.