06 52293055 info@mfacupunctuur.nl
Home » Nieuws » Wetenschappelijk » Onderzoek naar het effect van acupunctuur op PMS klachten

Onderzoek naar het effect van acupunctuur op PMS klachten

door | 24 apr, 2018 | Wetenschappelijk

Tijdens stages kwam ik regelmatig vrouwen tegen die enig ongemak ervaarden voor of tijdens de menstruatie. Bij een deel daarvan waren de klachten zo hevig dat er sprake was van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit syndroom kan grote invloed hebben op het dagelijks leven van de vrouw dus ik vroeg me af in hoeverre acupunctuur zou kunnen helpen om deze klachten te verlichten. Daarom werd de hoofdvraag van mijn afstudeeronderzoek: ‘wat is het effect van een TCM-behandeling op PMS klachten?’

Voordat ik meer over het onderzoek vertel is het belangrijk om uit te leggen wat het premenstrueel syndroom precies inhoudt.

Een juiste definitie van het premenstrueel syndroom ontbreekt, waardoor veel vrouwen onbehandeld blijven en er over het algemeen weinig begrip is voor dit syndroom. Wanneer wel de diagnose PMS gesteld wordt dan is de behandeling symptomatisch. Diuretica, antidepressiva, pijnstilling en hormoon substitutie zijn allemaal middelen die gebruikt kunnen worden om de klachten te verminderen. Een reguliere behandeling waarbij de oorzaak aangepakt wordt is er niet. Verbazingwekkend als je bedenkt dat ongeveer 75% van de vrouwen tijdens de vruchtbare periode weleens last heeft van klachten rond de menstruatie en er bij zo’n 20% tot 30% sprake is van PMS. Des te belangrijker vond ik het om te onderzoeken wat acupunctuur voor deze vrouwen kon doen. 

Als eerste onderzoeksmethode werd literatuuronderzoek verricht om erachter te komen wat er al bekend was over het behandelen van PMS met TCM. Om dit literatuuronderzoek uit te voeren werd er gebruik gemaakt van verschillende medische databases.
Naast literatuur onderzoek werd er een observationeel onderzoek uitgevoerd. Voor dit praktijk gedeelte werden verschillende TCM therapeuten benaderd met de vraag of ze wilden mee werken aan het onderzoek. De deelnemende therapeuten vroegen vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met klachten die konden wijzen op PMS om deel te nemen. Met behulp van een vragenlijst kon worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake was van PMS. Als dit zo was dan konden de vrouwen deelnemen aan het onderzoek en ontvingen ze gedurende 12 weken een geïndividualiseerde TCM- behandeling. Om het verloop van de behandeling te volgen vulden de vrouwen drie keer dezelfde vragenlijst in om te toetsen in hoeverre de mate van de klachten veranderden. Dit invullen gebeurde voorafgaande (voormeting) aan het onderzoek, na 8 weken (tussenmeting) en na 12 weken (nameting).
Uiteindelijk hebben 9 vrouwen het volledige onderzoek afgerond. Deze 9 vrouwen zijn 12 weken lang behandeld met acupunctuur door 4 verschillende TCM therapeuten, gemiddeld ontvingen ze in deze periode 6 behandelingen. Na het analyseren van de ingevulde vragenlijsten bleek dat de nameting een significante (niet door toeval) verbetering van klachten liet zien ten opzichte van de voor- en tussenmeting.
Om het effect echt wetenschappelijk te bewijzen zal meer en groter onderzoek nodig zijn, maar de resultaten uit dit onderzoek zijn veelbelovend. TCM biedt een behandeling zonder medicijnen en bijwerkingen die de klachten verminderd en niet alleen de symptomen bestrijdt.

Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek of wilt u ervaren wat acupunctuur voor u kan betekenen, neem dan gerust contact op.

 

Over mij

Ik ben Marloes Fransen, een acupuncturist met een brede interesse. Naast de 6 jarige HBO opleiding Natuurgeneeskunde heb ik de acupunctuur opleiding aan de TCMA gevolgd en stage gelopen in China.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin