Dit jaar bestond de TCM Academie Nederland 15 jaar. Reden genoeg om iets te vieren, dus werd er een congres georganiseerd met inspirerende sprekers in het Mitland hotel in Utrecht.
De ochtend werd ingevuld door Barbara Kirschbaum, een TCM behandelaar met bijna 30 jaar ervaring. Barbara heeft zich gespecialiseerd in intestinale en gynaecologische condities en heeft veel ervaring in het behandelen van mensen met kanker. Haar lezing ging over het geven van een TCM behandeling bij borstkanker. De chemotherapie en bestralingen veroorzaken veel bijwerkingen dus de acupunctuur behandelingen zijn gericht op het (tijdelijk) verlichten van deze klachten. Barbara gaf veel informatie over de behandeling met chemotherapie, welke chemokuren vaak gebruikt worden en welke bijwerkingen vaak voorkomen. Vervolgens vertelde ze wat voor TCM behandeling het beste toegepast kan worden bij de verschillende bijwerkingen en gaf ze adviezen over welke voeding juist wel of niet gebruikt moet worden voor, tijdens en na de chemokuur. Het was een zeer interessante, leerzame en inspirerende lezing.
Na een heerlijke en gezellige lunch begon de lezing over de toepassing van medicinale paddenstoelen binnen de TCM. Deze lezing werd gegeven door Wilfried Legein, een TCM behandelaar die al meer dan 35 jaar een eigen praktijk heeft en nauw betrokken is bij onder andere onderzoek naar de effecten van medicinale paddenstoelen bij alzheimer en ALS. Tijdens de lezing werden een paar paddenstoelen uitgelicht waar Wilfried gedetailleerd over vertelde. Dit waren onder andere de shiitake, cordiceps en de reishi. Een bijzondere paddenstoel waar de laatste tijd veel aandacht aan besteed wordt, is de reishi (ganoderma lucidum), in het Chinees Lingzhi genoemd. In China en Japan wordt deze paddenstoel al duizenden jaren als medicijn gebruikt en werd het zelfs de paddenstoel der onsterfelijkheid genoemd. Deze paddenstoel groeit op wild loofhout en is in het wild uiterst zeldzaam. Des te waardevoller werd de lingzhi vroeger gevonden. Chinese kruidendokters legden gevaarlijke tochten af door de heuvels en bergen om deze paddenstoel te vinden. Na jarenlang onderzoek is er een manier gevonden om de lingzhi te kweken en is het voor iedereen toegankelijk geworden. Ook vanuit de wetenschap is er veel interesse voor deze paddenstoel en er lijken aanwijzingen te zijn dat de lingzhi positief kan werken bij alzheimer.
Naast de specifieke medicinale eigenschappen van de in de lezing besproken paddenstoelen blijkt dat alle medicinale paddenstoelen het immuunsysteem verhogen. Tot de medicinale paddenstoelen behoren ook de shiitake, oesterzwam en beukenzwam die in ons land steeds vaker in de keuken gebruikt worden. Een goede reden dus om wat vaker paddenstoelen op het menu te zetten.
Met het einde van de lezing was ook een eind aan een leerzaam congres gekomen. Het was een hele leuke, inspirerende, boeiende en motiverende dag. Complimenten aan de TCMA die dit weer top geregeld had.
0 reacties